Iedereen kan tegenwoordig prachtige foto’s maken met zijn of haar mobiele telefoon. Maar fotografie is ook en kunstvorm waar je nog veel meer mee kunt als je weet wat er allemaal nog meer met jouw camera kan.
Je kunt mooie momenten vastleggen, verhalen vertellen en je creativiteit laten zien. Door een cursus te volgen leer je nieuwe vaardigheden en technieken waardoor je precies kun vastleggen wat je ziet. Welke vaardigheden leer je zoal in een fotocursus? We zetten het in dit artikel voor je op een rijtje.
Soorten camera’s
Allereerst leer je de basisprincipes en werking van je camera. Welke soorten camera’s zijn er? Wat is het verschil tussen een digitale camera, een spiegelreflexcamera, een compact camera, een full frame camera en de camera op je mobiele telefoon?
Functies op je telefoon
Hoe kun je met belichting je foto beïnvloeden? Hoe kun je je ISO, sluitertijd, diafragma daarvoor gebruiken?
Compositie
Een van de belangrijkste fotografie regels is de gulden snede. Door je onderwerp op 1/3 van het beeld en iets onder het midden te plaatsen, ontstaat een interessante compositie.
Perspectief en beeldhoek
Je standpunt en de keuze van je lens hebben veel invloed op hoe je foto wordt. Met een standaard lens krijg je je onderwerp normaal in beeld, zoals je het met het oog ook ziet. Gebruik je een telelens dan kun je een onderwerp dat ver weg is, veel dichterbij halen. Met een macro lens kun een heel klein object tot in het kleinste detail uitvergroten. Denk aan kleine beestjes of details van bloemen
Belichting
Het meest essentiële onderdeel van goede fotografie is het begrijpen hoe licht werkt. Of je natuurlijk daglicht of kunstlicht gebruikt heeft veel invloed op je foto. Als je onderwerp niet goed belicht is, zul je het niet op de foto terugzien.
Hoe je een flitser goed gebruikt is ook een belangrijke vaardigheid die je in een fotografiecursus kunt leren.
Nabewerking
Als de foto gemaakt is kun je nog steeds veel invloed uitoefenen op de foto. Je kunt hem op een bepaalde manier afsnijden (croppen) waardoor het onderwerp beter tot zijn recht komt. Je kunt ook de kleuren van de foto beïnvloeden (kleurcorrectie of colourgrading) of een filter gebruiken om bepaalde delen van de foto te verbeteren (retoucheren). Je kunt zelfs storende elementen uit de foto wissen.
Fotografie stijlen
In een fotografiecursus leer je ook welke stijlen er zijn. Zo heb je bijvoorbeeld portretfotografie, landschapsfotografie, macrofotografie, straatfotografie, reportagefotografie en documentairefotografie.
Praktische zaken
Naast belichting, ISO en diafragma valt er ook veel vertellen over de verschillende soorten lenzen en wat hun effect is. Hoe werkt een statief en wanneer gebruik je dat? Hoe zorg je dat je beeld stabiel is? Hoe krijg je een scherp beeld? Op die vragen krijg je zeker antwoord.
In sommige fotografiecursussen leer je daarnaast ook hoe je jezelf kunt promoten als fotograaf, hoe je werk verkoopt en beschermt op het gebied van copyright.
Fotografie is vooral doen!
Een fotografiecursus kan bestaan uit theoretische kennis aangevuld met praktische oefeningen. Als je echt goed wilt kunnen fotograferen is oefenen de kunst. En natuurlijk vooral ook plezier hebben in het vastleggen van de interessante en mooie dingen die voor je cameralens verschijnen.
Ik zou echt graag leren mooiere foto’s maken via mijn samsung. Hoe doe je dat?