5 tips om minder suiker te eten

5 tips om minder suiker te eten

Je merkt het misschien niet zo, maar ongemerkt krijg je vaak veel te veel suiker binnen. Het zit in de meeste kant- en klaar producten, in vruchtensap, muesli en vla. Te veel suiker is niet goed voor je lichaam. Het verhoogt de kans op ziekten en aandoeningen en overtollige suikers worden omgezet in vet. Daarom is het belangrijk om minder suiker te eten, maar hoe doe je dat?

Waarom is teveel suiker niet goed voor je?

Op zich is suiker niet slecht. Van nature komt het voor in melk, fruit en in groente. Het wordt pas een probleem wanneer je producten eet met veel toegevoegde suikers. Overtollige suikers worden in het lichaam opgeslagen als vet en dat vergroot de kans op overgewicht. Daarnaast is suiker slecht voor het gebit en veroorzaakt het darmklachten zoals winderigheid.

Tip 1 – Zorg voor voldoende beweging

Beweging helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het past ook in een gezonde leefstijl. Wandelen, fietsen of sporten, elke vorm van beweging is goed. Of het nu rustig is of intensief.

Tip 2 – Eet op tijd

Door op tijd te eten verminder je de momenten waarop je zin krijgt in een snack. Snacks en andere zoetigheden leveren snelle energie wat zorgt voor hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. Na een piek volgt ook weer een daling waardoor je weer opnieuw trek krijgt. Dit voorkom je door op tijd te eten en daarbij te kiezen voor vezelrijke producten. Dit verbrandt langzaam waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Eiwitten en vetten in voeding zorgen daarnaast voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Tip 3 – Verminder stress

Door stresshormonen is het lichaam minder goed in staat om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Mensen die veel stress ervaren hebben daarom een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Het is dus belangrijk om stress te verminderen. Dit doe je door voldoende rust te nemen en te zorgen voor ontspanning.

Tip 4 – Drink water in plaats van frisdrank

Frisdrank bevat veel suiker, maar dit kun je gemakkelijk vervangen door water, of door koffie en thee zonder suiker. Water helpt bij een goede stofwisseling, het spoelt een teveel aan suikers uit het lichaam en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Tip 5 – Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel

Het is bekend dat er veel suiker wordt toegevoegd aan bewerkt voedsel. Vermijd daarom het gebruik van pakjes en zakjes. Kies voor vers, onbewerkt en het liefst biologisch voedsel.

© Pexels.com

Wat gebeurt er als je minder suiker eet?

Op het moment dat je stopt met het eten van te veel suiker kan het lichaam heftig reageren. Zo krijg je soms juist meer zin in zoetigheid, heb je last van diarree, hartkloppingen, slaapproblemen of stemmingswisselingen. Na een week nemen de ergste klachten af. Het lichaam heeft nog wel een paar maanden nodig om te wennen aan je nieuwe eetpatroon. Toch zul je je al snel beter gaan voelen en krijg je ook meer energie.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *