Hoe maak je best je schoenen proper?

Hoe maak je best je schoenen proper?

Mooie schoenen maken je outfit echt helemaal af. Je nieuwe jurk voor het najaar match je met hippe cowboylaarzen. Onder je favoriete skinny jeans draag je sportieve sneakers en je lievelings schoenen passen vast bij ieder setje dat je aantrekt.
Om je schoenen in optimale conditie te houden, is het van belang om ze goed schoon te maken als ze vies geworden zijn. Hoe je dat het beste doet, lees je hier!

Zo worden je schoenen weer als nieuw

Er is geen algemene schoonmaaktip voor schoenen. Dit is echt afhankelijk van de soort schoen die je wil reinigen. Voorkomen is beter dan genezen, dus we raden je aan om nieuwe schoenen altijd meteen in te sprayen met een water- en vuilafstotende spray. Na het aanbrengen, laat je de schoenen ongeveer tien minuten drogen en dan kun je ze zogeloos dragen. Spray je schoensel minimaal een keer per maand in met deze onderhoudsspray. Zo krijgt vuil minder kans om zich aan de schoen te hechten.

Sneakers

Als je sneakers vies geworden zijn, begin je met het schoonmaken van de veters. Je kunt de veters in de wasmachine wassen op een programma van veertig graden. Daarna kun je de sneakers zelf gaan reinigen. Borstel eerst het vuil van de schoenen.
Leren sneakers maak je schoon met een sopje van water, azijn en zuiveringszout. Doe een aantal eetlepels witte azijn en een theelepel zuiveringszout in handwarm water. Reinig de schoenen met een schone, zachte doek. Laat de sneakers zorgvuldig drogen en behandel ze daarna met een kleurloze schoenpoets die speciaal geschikt is voor leren schoenen. Canvas sneakers maak je schoon met een sopje met wasmiddel erin. Net als bij de leren variant reinig je de schoenen met een zachte doek en laat je ze goed drogen. Het zijvlak van je sneakers reinig je met schuurmiddel en een beetje water.

Leren laarsjes

Leren laarsjes hebben bijna dezelfde behandeling nodig als sneakers die van leer gemaakt zijn. Vaak zijn laarzen voorzien van een rits. Laat het vuil bij de rits eerst goed drogen en verwijder het daarna met een borsteltje. Bij laarzen duurt het drogen na het reinigen wel langer. Je kunt het droogproces versnellen door krantenproppen in de laars te stoppen. Na een nacht, zijn je laarzen dan weer helemaal droog.

© Pexels.com

Suède schoenen

Suède schoenen zijn prachtig, maar wel lastig te onderhouden. Gebruik nooit water om het suède schoon te maken. Gelukkig zijn er genoeg producten die wel helpen om je suède schoeisel in optimale conditie te houden.
Met een speciale suèdeborstel, borstel je het vuil voorzichtig weg. Vervolgens kun je met een suèdegum alle vlekken voorzichtig verwijderen. Hardnekkige vlekken haal je met de speciale gum niet weg. Je kunt dan beter je suède schoenen boven het stoom van een pan met kokend water houden. Met een katoenen doek kun je de vlekken dan voorzichtig verwijderen. Laat de schoenen daarna goed drogen en behandel ze ten slotte met een onderhoudsspray die speciaal voor suède producten is.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *