Goed voor jezelf zorgen? Gebruik veilige lippenstift en balsem!

Goed voor jezelf zorgen? Gebruik veilige lippenstift en balsem!

Gebruik je wel eens lippenstift of lippenbalsem? Dan is het een goed idee om te bekijken welke merken veilig zijn en welke lipsticks mogelijk slechte stoffen bevatten, die ontstaan door minerale oliën in het product. Je krijgt lippenstift namelijk ongemerkt binnen, zeker als je het product meerdere keren per dag gebruikt of regelmatig je lippen likt.

Te hoog gehalte aan schadelijke stoffen

Een mooie rode lipstick, een kinderlipstick met smaakje, een lippenbalsem voor volwassenen. Deze lipproducten kunnen onveilig zijn voor de gezondheid, als je er te veel deeltjes van inslikt. Er zou met name een gevaar kunnen ontstaan als de deeltjes zich ophopen in het lichaam. De schadelijke stoffen waarvan de gezondheidsrisico’s nog niet duidelijk zijn, zijn:

– MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons, verzadigde koolwaterstoffen in minerale oliën)
– MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons, aromatische koolwaterstoffen in minerale oliën)

De gehaltes in cosmetica zouden beperkt moeten zijn tot kleine hoeveelheden, maar uit metingen blijkt dat sommige producten een te hoog gehalte van bovengenoemde stoffen bevatten.

Andere schadelijke ingrediënten in lippenstiften

In lippenstiften en balsems zitten soms ook andere ingrediënten die giftig of schadelijk kunnen zijn. Het gaat dan om:

– lood en andere metalen, zoals cadmium en chroom (stoffen die in de Europese Unie verboden zijn in cosmetica);
– parabenen (stoffen die de hormonen kunnen verstoren of kanker kunnen verwekken);
– de chemicaliën BHT en BHA.

Uiteraard eet je je lippenstift niet op. Heb je echter vlak voordat je iets eet of drinkt net lipstick opgedaan, dan krijg je er toch wat van binnen. Ook worden stoffen via je huid in de bloedbaan opgenomen. Je wil dus wel zeker weten dat dit geen stoffen zijn waarmee je een risico loopt.

Liever een lipstick met natuurlijke stoffen

Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn MOSH en MOAH verdachte stoffen, die niet in voedsel mogen voorkomen. Daarom is het verstandig om lippenstiften en lippenbalsems met ingrediënten als minerale olie, paraffine, petrolatum en polyethyleen te vermijden.

Ga liever voor producten waarbij geen twijfel bestaat over de veiligheid en kies een natuurlijke lippenstift of balsem zonder chemische stoffen uit. Maak hiervoor gebruik van producten met natuurlijke en biologische ingrediënten. Kijk bij lippenbalsems bijvoorbeeld naar het gebruik van natuurlijke olie, zoals:

– kokosolie
– olijfolie
– amandelolie
– sheabutter (karitéboter)

Let extra goed op bij kinderen

Uit onderzoek blijkt dat de concentraties van slechte stoffen vaak niet hoog genoeg zijn om schadelijk te zijn voor volwassenen. Voor kinderen zou dit echter niet altijd gelden. Laat je kind dus geen cosmetica gebruiken van volwassenen en wees kritisch op kindercosmetica. Wil je kind wel een lippenbalsem gebruiken, kies dan voor een zo natuurlijk mogelijke variant.

© Pexels.com

Ook voor jezelf wil je dat producten veilig en verantwoord zijn. Kijk dan naar merken als Weleda, Neutrogena en Body Shop, die diverse producten zonder verdachte stoffen hebben. Gelukkig gaan steeds meer bekende cosmeticamerken over op het gebruik van natuurlijke ingrediënten in producten voor lipverzorging. Door lippenstiften en lippenbalsems met natuurlijke ingrediënten uit biowinkels en gezondheidswinkels te gebruiken, kom je al een heel eind!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *