De voordelen van meditatie voor je lichaam

De voordelen van meditatie voor je lichaam

Bij meditatie denkt men vaak aan spiritualiteit en geestelijke balans. Hoewel dit klopt, kan meditatie ook wonderen voor je lichaam doen. Wat meditatie exact voor je lichaam kan betekenen, lees je hier. Welkom in de wondere wereld van meditatie en ontdek welke voordelen dit kan betekenen voor jouw lichaam!

Mindfulness en gerichte meditatie

Mindfulness is het bewust worden van gedachten, gevoelens en sensaties. Deze vorm van meditatie is wereldwijd erg populair. Door te focussen op je ademhaling probeer je alle zaken in je hoofd even los te laten en met je aandacht volledig in het huidige moment te zijn.

Bij gerichte meditatie, ook wel concentratie meditatie genoemd, ga je met één van de vijf zintuigen op zoek naar een specifiek gevoel, sensatie of gedachte. Beide vormen van meditatie kunnen ingezet worden ter verbetering van lichamelijke onderdelen.

Een betere en gecontroleerde ademhaling

Bij mindfulness meditatie richt je de volledige aandacht op je ademhaling. Je leert zonder oordeel andere gedachten toe te laten, te observeren en dan rustig weer terug te gaan naar de volledige focus op je ademhaling. Bewust en onbewust leer je jezelf volledige controle over je ademhaling aan. In rust zal je ademhaling dan ook een betere frequentie en diepgang hebben om zuurstof effectiever in je lichaam te brengen.

Een betere nachtrust

Meditatie is dé manier om je nachtrust te verbeteren door de volledige ontspanning van lichaam en geest. Een goede nachtrust doet vervolgens wonderen voor je lichaam. Het verhoogt de weerstand, versterkt je concentratievermogen en zorgt voor energie. Je staat opgewekt op en zonder problemen verdeel je deze energie over de gehele dag.

Beheersing over angst, stress en neerslagtigheid

Angst, stress en neerslagtigheid hebben allen direct effect op je lichaam. Je voelt je niet lekker in je vel en fysieke ongemakkelijkheden volgen. Meditatie heeft een fysiologisch effect op het deel van de hersenen dat angst en stress reguleert. Consequent mediteren zorgt ervoor dat je je concentratie op het huidige moment richt, zo traint je je geest om zelfs in stressvolle situaties kalm te blijven. Je ervaart minder angst en onzekerheid op dit moment en voor de toekomst. Door deze verlaging krijgt ook je lichaam een positieve boost.

Een bloeddrukverlager

Mindfulness meditatie kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en zorgt voor behoud van een goede bloeddruk. Onderzoekers stellen dat door consequent mediteren het stresshormoon cortisol vermindert. De werking van mindfulness meditatie zou daarmee hetzelfde zijn als medicijnen tegen hoge bloeddruk.

© Pexels.com

De lichamelijke voordelen van mediteren

Meditatie doet dus werkelijk goed voor je fysiek! Je kunt je bij beide vormen van meditatie ook richten op een plek in je lichaam waar je fysieke hinder ondervindt. Met ademhalings- en concentratietechnieken breng je aandacht, energie en zuurstof naar de bewuste plek(ken) in je lichaam om deze vervolgens te herstellen. De lichamelijke voordelen van meditatie op een rij:

  • Betere ademhaling
  • Betere concentratie en aandacht
  • Betere nachtrust
  • Minder angst en stress
  • Reguleert een gezonde bloeddruk

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *