De ratrace: wat is het en hoe kom je eruit?

De ratrace: wat is het en hoe kom je eruit?

De ‘ratrace’ is een heel bekend woord in onze huidige maatschappij. Het is een situatie waar je inzit en waar je niet zo gemakkelijk weer uit komt. De hoge verwachtingen van de maatschappij en het ‘mee willen doen’ zorgen er voor dat je in de ratrace belandt. Bewustwording is de eerste stap naar een leven waarin jij de touwtjes weer in handen hebt.

Wat is ‘de ratrace’?

De ratrace is een situatie waar heel veel mensen inzitten. Het is een leven vol verplichtingen. Je moet presteren op je werk, je sociale verplichtingen nakomen en dan is er ook je gezin. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat je de hele dag ‘aanstaat’. Je moet alle ballen hoog houden en je rent van de ene afspraak naar de andere. Rust gun je jezelf niet, je vraagt het maximale van je lichaam.

De prestatiegerichte maatschappij

Onze huidige maatschappij is prestatiegericht. Het is nooit genoeg! Overwerken is de norm, het tempo moet omhoog en je moet altijd nog iets beter je best doen. Zeker bij grotere bedrijven is het menselijk aspect vaak ver te zoeken. Het draait allemaal om geld, om het verhogen van de omzet. En jij, de werknemer, moet er voor zorgen dat het goed gaat met het bedrijf. Als werknemer kun je worstelen met de druk die er op jou gelegd wordt. Ook het gebrek aan ruimte voor je privéleven nekt je op den duur. Je wilt eruit, uit de ratrace, die je gevangen houdt en je werkplezier ontneemt.

Sociale verplichtingen

Niet alleen het werk zorgt ervoor dat je in de ratrace belandt. Ook je sociale verplichtingen kunnen je helemaal opslokken. Je moet natuurlijk wel die leuke partner, vriend of vriendin zijn. Dat betekent dat je vaak afspraken hebt, die je veel energie kosten. Daarnaast hebben veel mensen nog een gezin, of zijn ze mantelzorger. Daardoor is er niet veel tijd over om te ontspannen.

Meedoen en erbij willen horen

Het is ook mogelijk dat je in de ratrace zit omdat je erbij wilt horen. Niet minder werken omdat je bang bent voor commentaar. Of juist veel willen werken om je status te verhogen. Meer geld verdienen om een groot huis en een dure auto te kunnen betalen.

De eerste stap is bewustwording

De weg naar een ander leven begint bij bewustwording. Als je weet waarom je dingen doet en wat je belangrijk vindt dan is dat de eerste stap naar een ander leven. Een leven met meer rust en tijd voor jezelf.

© Pexels.com

Leer plannen

Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien. Begin gewoon met kleine stapjes. Wees tevreden met wat je hebt, genoeg is genoeg! Misschien is het mogelijk om op je werk een stapje terug te doen. Voor je privéleven is het slim om bewust te gaan plannen. Plan eerst tijd voor jezelf en beperk het aantal afspraken. Als je bewust met je tijd omgaat zul je merken dat je weer nieuwe energie krijgt.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *