Welke yoga stijlen zijn er en welke passen bij mij?

Welke yoga stijlen zijn er en welke passen bij mij?

Yoga staat voor een goede balans en dit geldt zowel voor je lichaam als voor je geest. Het zorgt voor ontspanning door inspanning en brengt vele voordelen. Vraag jij je af welke soorten yoga er zijn en welke het beste past bij jou? Lees dan snel verder. Geniet, doe inspiratie op en kies je favoriet.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de meest bekende soort yoga en wordt gezien als de basis voor alle vormen van yoga. Staande, liggende en zittende houdingen worden afzonderlijk aangeboden. Dit noemen we statische oefeningen. Als een combinatie van deze houdingen in opeenvolgende reeksen uitgevoerd worden, creëren ze een serie. Dan spreken we over dynamische yoga oefeningen.

Ha en Tha betekent in Sanskriet zon en maan, refererend aan de mannelijke en vrouwelijke energie in het lichaam, de vitale levensenergie en de mentale energie. Het doel van Hatha yoga is balans brengen tussen deze energieën. Het is een rustigere vorm van yoga en bij uitstek geschikt voor beginners.

Ashtanga Yoga

Ashtanga betekent acht ledematen. Het is een dynamische vorm van yoga en richt zich op het zuiveren van het lichaam. Ashtanga bestaat uit verschillende reeksen die elkaar vloeiend opvolgen als een soort dansende yoga. Deze zuiverende yoga met focus op ademhaling is erg aantrekkelijk en geschikt voor iedereen.

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga is een zeer dynamische vorm van yoga. Het is onderdeel van Ashtanga Yoga en wordt ook Flow Yoga of Power Yoga genoemd. Deze vorm van yoga verschilt per yogi. De intensiteit is afhankelijk van de reeksen die de yogi samenstelt. Het draait voornamelijk om de in- en uit ademhaling die op iedere beweging wordt uitgevoerd en het zijn vloeiende flow geeft.

In de vorm van Power Yoga worden intensieve houdingen langer vastgehouden. Je werkt tijdens deze les gericht aan een fysiek sterker en fitter lichaam. Deze yoga is erg geschikt als je reeds Hatha Yoga of Ashtanga Yoga beheerst.

Yin Yoga

Yin Yoga is een statische vorm van yoga. Het draait om het ontspannen van de spieren en je houdt in deze stijl bepaalde houdingen een langere periode aan, soms wel 5 tot 15 minuten. Hierdoor werk je aan je fysieke balans, aan je concentratievermogen en aan je geestelijke balans. Het helpt je rust in jezelf te vinden. Een uitstekende yoga voor beginners en ervaren yogi en speciaal voor mensen met spier-, overspannenheid of burn-out klachten.

Bikram Yoga

Bikram Yoga onderscheidt zich van alle andere stijlen door één specifieke eigenschap: het wordt uitgeoefend in een ruimte die 38 tot 40 graden celcius verwarmd is. Deze Hot Yoga focussed op het bevorderen van de gezondheid door stress te verlagen, spieren snel soepel te maken en het activeren van de bloedcirculatie om meer zuurstof in je bloed te brengen. Volledig gebaseerd op Hatha Yoga bestaat het uit een vaste reeks van zesentwintig bewegingen en oefeningen. Geschikt voor iedereen, ook met fysieke klachten, maar vrij intensief door de hoge temperatuur in de ruimte.

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is de meest spirituele stijl van yoga en werkt met chakra’s. Dat wil zeggen dat je je eigen bewustzijn probeert te activeren om zo een hogere staat van bewustzijn te creëren. Bij het openen van iedere chakra komt er energie vrij in het lichaam en dan met name in het zenuwstelsel. Deze stijl is geschikt voor ervaren yogi en kan als zeer intens beschouwd worden.

© Pexels.com

Kies je favoriet of probeer alle stijlen!

Ben je enthousiast over of meerdere stijlen yoga? Boek dan een (proef)les en ervaar zelf hoe deze stijl voor jou voelt. Van basis yoga tot aan zeer intensieve yoga is er altijd een stijl die perfect past bij jou en die balans brengt voor je lichaam en geest.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *