Hoe maak je een wasdroger schoon?

Alle machines hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig, zo ook de wasdroger. Tijdens een droogbeurt dwarrelt er stof door de machine. De pluizenfilters vangen de meeste stof op, maar ook in het binnenwerk van de droger komt stof. Wanneer dit op de warme delen van de machine terecht komt, kan er brand ontstaan. Schoonmaken is dus belangrijk om brand te voorkomen. Daarnaast verbruikt een schone wasdroger ook veel minder energie.

1. Maak het pluizenfilter schoon

Filters in de droger vangen stof op. Bij de meeste wasdrogers zitten de filters in de deur of de deuropening. Na elke droogbeurt moet je deze filters schoonmaken. Dit doe je door het filter eruit te halen en met de hand het stof weg te vegen. Verwijder daarna het stof op de zeefvlakken en plaats het pluizenfilter terug. Op den duur raakt het pluizenfilter toch verstopt. Soms geeft de machine met een lampje aan dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Haal dan de filters en zeefvlakken uit de machine en spoel alles af met water.

2. De trommel reinigen

In de trommel zitten sensoren die de vochtigheid meten en het gewicht van de was. De droger werkt minder goed als de sensor vies is. Daarom maak je de trommel af en toe schoon met een sopje en een vochtige doek.

3. De condensbak legen

Dit geldt alleen voor wasdrogers die water opvangen in een condensbak, niet voor drogers die zijn aangesloten op de waterleiding. Na elke droogbeurt leeg je de condensbak.

4. Maak de condensor regelmatig schoon

De condensor zit links onderin de droger. Bij een normale condensdroger haal je de condensor uit de droger en spoel je deze af onder de kraan. Bij een warmtepomp kan de condensor er niet uit. In dat geval gebruik je een stofzuiger. Vaak zit er ook nog een filter voor, die je er wel uit kunt halen. Deze spoel je af onder de kraan. Laat het filter wel even drogen voordat je het terug plaatst in de droger.

5. De afvoerslang

Bij een luchtafvoerdroger moet je regelmatig de afvoerslang even schoon maken. Een vieze afvoerslang kan warme lucht namelijk minder goed afvoeren. Je maakt de slang schoon met een stofzuiger.

6. De buitenkant afnemen

Ook de buitenkant van de wasdroger kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Hiervoor maak je wekelijks een sopje met warm water. Met een vochtige doek maak je de buitenkant schoon. Vergeet daarbij de achterkant, uitsparingen, deur en rubbers niet.

Schoonmaken verlengt de levensduur

Als je een wasdroger regelmatig schoon maakt verleng je daarmee de levensduur van het apparaat. De wasdroger verbruikt dan ook minder energie en de kans op brandgevaar neemt af.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *